Veelgestelde vragen
Hier beantwoorden we enkele veelgestelde vragen omtrent het menstruatiecup programma. Ontdek hoe we meisjes in Oost-Afrika ondersteunen, taboes doorbreken en positieve verandering teweegbrengen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op via de contactpagina bovenaan het menu!
Onder begeleiding van onze deskundige menstruatiehygiëne-experts krijgen niet alleen de meisjes, maar ook hun ouders en leraren uitgebreide voorlichting over het gebruik van menstruatiecups en algemene informatie over menstruatie. Vaak missen meisjes basisinformatie over hun menstruatiecyclus en wat er precies in hun lichaam gebeurt tijdens de menstruatie. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het doorbreken van bestaande taboes rondom menstruatie. Op deze manier zorgen we ervoor dat menstruatiecups niet alleen veilig en hygiënisch worden gebruikt, maar ook dat het taboe rondom menstruatie wordt doorbroken.
Na de distributie van de menstruatiecups kunnen de meisjes bij onze collega's terecht tijdens schoolbezoeken voor eventuele vragen. Ons programma is zorgvuldig ontwikkeld in samenwerking met professionals, waaronder gynaecologen en ervaringsdeskundigen, om ervoor te zorgen dat de verstrekte informatie en begeleiding van hoge kwaliteit zijn.
Voor de volledige toelichting van onze werkwijze verwijzen we je graag naar deze pagina
Ja, de menstruatiecups zijn goed te reinigen voor meisjes. Tijdens de menstruatie is het belangrijk om de handen te wassen met schoon water voor en na het inbrengen van de cup, en om de cup tussendoor schoon te spoelen. Aangezien meisjes de cup 8 tot 12 uur kunnen dragen, hoeft deze niet op school te worden gereinigd, maar kan dit thuis gebeuren.
De menstruatiecup moet eenmaal per cyclus worden gesteriliseerd in schoon, kokend water. Tijdens voorlichtings- en distributiesessies zorgen we ervoor dat zowel de meisjes, hun ouders als de leraren volledig op de hoogte zijn van alle informatie over hygiëne. Bovendien krijgen meisjes de juiste begeleiding (en 'nazorg') om ervoor te zorgen dat de menstruatiecups op een hygiënische manier worden gebruikt en schoongemaakt.
We kiezen voor de menstruatiecup boven andere menstruatieproducten om de volgende redenen;
Duurzaamheid: Menstruatiecups zijn milieuvriendelijk en gaan tot 10 jaar mee, wat afvalproductie vermindert.
Kosten efficiënt: Met een eenmalige aanschaf gaan menstruatiecups jarenlang mee, waardoor ze een voordelige keuze zijn.
Lekvrij: Correct ingebracht bieden ze lekvrije bescherming, waardoor de meiden zonder zorgen naar school kunnen en deel kunnen nemen aan alle activiteiten op school.
Langdurig gebruik: De menstruatiecup kan 8 tot 12 uur gedragen worden, wat handig is voor dag- en nachtgebruik.
Comfort en gezondheid: Gemaakt van 100% medische siliconen, zijn menstruatiecups veilig, comfortabel en verminderen ze het risico op infecties.
Wij hebben een samenwerking met Ruby Cup. Deze cup staat bekend als een geschikt instapmodel voor jonge meiden, waardoor ze geschikt zijn voor distributie op de scholen ons programma. De cups, van hoge kwaliteit en milieuvriendelijk, worden geproduceerd door een fabriek in China, die voldoet aan alle vereiste keurmerken wat betreft arbeidsomstandigheden en kwaliteit. De fabriek is een geavanceerde technologische faciliteit met een beperkt aantal werknemers. Vanwege de strenge kwaliteitseisen en aandacht voor arbeidsomstandigheden heeft Ruby Cup een eigen team in Hong Kong dat het productieproces nauwlettend begeleidt.
De uitdagingen die we ondervinden hebben voornamelijk te maken met het feit dat het gebruik van een menstruatiecup nog relatief nieuw is in Oost-Afrika. Hierdoor heerst er nog enige terughoudendheid en taboe rondom het gebruik ervan. We krijgen veel vragen van leraren, ouders en de meisjes zelf. We besteden veel aandacht aan de begeleiding van de meiden, zorgen voor goede informatie sessies, bieden ruimte voor vragen en zorgen voor opvolging. Het betrekken van ouders is ook cruciaal. Door herhaaldelijk het gesprek aan te gaan, merken we dat we de taboes geleidelijk aan kunnen doorbreken.
Join for Joy is een kleine, internationale NGO die zich inzet voor kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid en de gezondheid van kinderen in rurale gebieden van Oost-Afrika. Spelenderwijs stimuleren we kinderen aan om naar school te komen, te werken aan hun weerbaarheid, kennis op te doen over sociale thema's en te werken aan een positief toekomstperspectief. Wil je meer weten over Join for Joy? Bezoek www.joinforjoy.net.
Ja. Een donatie aan Join for Joy kan daarmee een belastingvoordeel opleveren wanneer deze als gift aangemerkt wordt in de belastingaangifte. Het RSIN nummer van Join for Joy is 8503.90.977
Heb je vragen over ons menstruatiecup-programma of ben je nieuwsgierig naar andere manieren om bij te dragen aan de missie van Join for Joy? Mail naar info@joinforjoy.net en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.